czwartek, 24 marca 2016

[low carb] FIT SERNIK bez mąki i cukru.






Wielkanoc tuż tuż. 
Dlatego mam dla Was przepis na dietetyczny sernik. 
Bez mąki, bez cukru, z minimalną ilością węglowodanów.
Idealny dla osób na diecie niskowęglowodanowej.

 
Ciasto:

- 700 g twarogu półtłustego 
- 100 g jogurtu naturalnego
- 200 g gęstego mleka kokosowego (najlepiej z puszki)
- 3 jajka
- słodzik
- szczypta soli

Polewa czekoladowa:

- 2 łyżki oleju kokosowego (opcjonalnie masło)
- 3 łyżeczki kakao
- słodzik 


1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

2. Twaróg mieszamy z jogurtem i mlekiem kokosowym na gładką masę. Możecie twaróg zmielić w maszynce, o ile ją posiadacie- ja zrobiłam to blenderem :)

3. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy twarogowej, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

4. Do masy twarogowej dodajemy słodzik (ilość- do smaku). Ja dodawałam słodzik w tabletkach, na bazie aspartamu. Rozpuściłam tabletki w odrobinie gorącej wody i dodałam do ciasta. Niestety większość słodzików z aspartamem traci swoje słodzące właściwości przy wysokich temperaturach, dlatego po upieczeniu słodyczy zostało mało. Wybierzcie słodzik przeznaczony do pieczenia albo po prosty ksylitol/ stewię.

5. Ubite białka dodajemy do masy twarogowej, delikatnie mieszając łyżką (nie miksujemy, bo złamiemy tą lekkość).

6. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut. Każdy piekarnik jest inny, więc obserwujcie wierzch ciasta- powinien być zarumieniony, brązowy.
Nie otwierajcie piekarnika podczas pieczenia, żeby sernik nie opadł. Po upieczeniu, zostawcie ciasto do ostygnięcia przy otwartych drzwiczkach piekarnika.



7. W tym czasie możemy przygotować polewę. W małym rondelku, na niskiej temperaturze rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy do niego kakao i słodzik (w przypadku tabletek z aspartamem rozpuszczamy najpierw w odrobinie gorącej wody- w oleju nie chciał mi się rozpuścić). Całość mieszamy aż do połączenia składników i odkładamy na bok. 


Kiedy ciasto ostygnie, polewamy go polewą i wkładamy do lodówki. Ciasto początkowo jest bardzo wilgotne, dlatego warto przetrzymać je noc w lodówce- robi się bardziej zbite a polewa zastyga i jest chrupiąca :) 


* Do ciasta możecie dodać bakalie, owoce, co tylko chcecie- mi zależało na jak najmniejszej ilości węglowodanów. 


KALORIE I MAKROSKŁADNIKI 
 
CAŁOŚĆ ~1500 kcal
B: ~150
T: ~85
W: ~38

100 g ~150 kcal
B: ~15
T: ~8,5
W: ~3,8 


SMACZNEGO!




 

1 komentarz: