środa, 2 września 2015

Dietetyczne placuszki z cukinii- bez mąki, smażone bez tłuszczu.







Sezon na cukinię trwa, z czego bardzo się cieszę, bo ją uwielbiam!

Czemu warto jeść cukinię?
Cukinia (inaczej zwana kabaczkiem) to warzywo niskokaloryczne (100 g cukinii to zaledwie 16 kcal) i lekkostrawne. 

W 95% składa się z wody. 
Zawiera witaminę C, błonnik, kwas foliowy, potas, magnez oraz witaminy z grupy B.
Zastosowań cukinii jest wiele- możemy zrobić z niej leczo, faszerować, dodawać świeżą do sałatek, dusić, smażyć, grillować. Ja najczęściej robię z niej placuszki. 
Wybieram małe, młode cukinie- te starsze mają już duże pestki, są twardsze i łykowate.  
Przepis jest bardzo prosty, szybki i przede wszystkim FIT!


PLACUSZKI Z CUKINII BEZ MĄKI

Do przygotowania placuszków potrzebujemy:

- cukinię (5 szt młodej/ 3 szt dużej)
- płatki owsiane( 55 g/ ok 5 łyżek stołowych)
- jajka (170 g/ 3 średnie)
- sól, pieprz

dodatkowo:
- tarkę z drobnymi oczkami
- blender/ młynek do kawy
- miskę
- łyżkę/ widelec 


     Cukinię obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 
Startą cukinię wyciskamy porządnie z wody. Wiórki cukinii powinny być w miarę suche, żeby ładnie połączyły się z pozostałymi składnikami i nie rozpadały się na patelni.
Płatki owsiane mielimy, dodajemy do odciśniętej z wody cukinii.
Dodajemy całe jajka oraz sól i pieprz i mieszamy aż do uzyskania w miarę jednolitej masy.

                   



     Nagrzewamy patelnię i nakładamy niewielkie porcje masy formując z nich placki. 
(Ja odliczam porcje po 40 g- czubata łyżka stołowa masy). 
Smażymy pod przykryciem, na małym ogniu z dwóch stron, aż się zarumienią.
Jeśli macie problem z przywieraniem placuszków do patelni, możecie przetrzeć ją przed smażeniem za pomocą ręcznika papierowego np oliwą z oliwek/ olejem kokosowym.
Z podanej ilości składników wychodzi około 18-20 placuszków (po 40 g).

     Placuszki najlepiej smakują z serkiem naturalnym (używam Bielucha light), łososiem wędzonym i koperkiem. To idealny pomysł na pełnowartościowy posiłek :)


Smacznego !











4 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie, na pewno zostawię je sobie na dzień ładowania węglami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żona jest fanką cukinii/kabaczka. . Placków w tym sezonie jeszcze nie ćwiczyliśmy. Nie bardzo widzi mi się robienie placków bez mąki. Mam wizję, że zrobi się z tego ledwie wysmażona papka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast mąki sa platki owsiane, ktore po zmieleniu swietnie ją zastepują :)

      Usuń
  3. Moja siostra robiła kiedyś placuszki z cukinii, ale nigdy nie zdradziła przepisu ;) ten mi się bardzo podoba, a za wędzonym łososiem przepadam, tym bardziej wypróbuję. Dziękuję za inspirację na piątkowy obiad. :D

    OdpowiedzUsuń