Sezon na cukinię trwa, z czego bardzo się cieszę, bo ją uwielbiam!
Czemu warto jeść cukinię?
Cukinia (inaczej zwana kabaczkiem) to warzywo niskokaloryczne (100 g cukinii to zaledwie 16 kcal) i lekkostrawne.
W 95% składa się z wody.
Zawiera witaminę C, błonnik, kwas foliowy, potas, magnez oraz witaminy z grupy B.
Zastosowań cukinii jest wiele- możemy zrobić z niej leczo, faszerować, dodawać świeżą do sałatek, dusić, smażyć, grillować. Ja najczęściej robię z niej placuszki.
Wybieram małe, młode cukinie- te starsze mają już duże pestki, są twardsze i łykowate.
Przepis jest bardzo prosty, szybki i przede wszystkim FIT!
PLACUSZKI Z CUKINII BEZ MĄKI
Do przygotowania placuszków potrzebujemy:
- cukinię (5 szt młodej/ 3 szt dużej)
- płatki owsiane( 55 g/ ok 5 łyżek stołowych)
- jajka (170 g/ 3 średnie)
- sól, pieprz
dodatkowo:
- tarkę z drobnymi oczkami
- blender/ młynek do kawy
- miskę
- łyżkę/ widelec
Cukinię obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Startą cukinię wyciskamy porządnie z wody. Wiórki cukinii powinny być w miarę suche, żeby ładnie połączyły się z pozostałymi składnikami i nie rozpadały się na patelni.
Płatki owsiane mielimy, dodajemy do odciśniętej z wody cukinii.
Dodajemy całe jajka oraz sól i pieprz i mieszamy aż do uzyskania w miarę jednolitej masy.
Nagrzewamy patelnię i nakładamy niewielkie porcje masy formując z nich placki.
(Ja odliczam porcje po 40 g- czubata łyżka stołowa masy).
Smażymy pod przykryciem, na małym ogniu z dwóch stron, aż się zarumienią.
Jeśli macie problem z przywieraniem placuszków do patelni, możecie przetrzeć ją przed smażeniem za pomocą ręcznika papierowego np oliwą z oliwek/ olejem kokosowym.
Z podanej ilości składników wychodzi około 18-20 placuszków (po 40 g).
Placuszki najlepiej smakują z serkiem naturalnym (używam Bielucha light), łososiem wędzonym i koperkiem. To idealny pomysł na pełnowartościowy posiłek :)
Smacznego !
Wyglądają pysznie, na pewno zostawię je sobie na dzień ładowania węglami :)
OdpowiedzUsuńŻona jest fanką cukinii/kabaczka. . Placków w tym sezonie jeszcze nie ćwiczyliśmy. Nie bardzo widzi mi się robienie placków bez mąki. Mam wizję, że zrobi się z tego ledwie wysmażona papka.
OdpowiedzUsuńZamiast mąki sa platki owsiane, ktore po zmieleniu swietnie ją zastepują :)
UsuńPrzecież zmielone płatki owsiane to mąka owsiana. To nic nie zmienia. Może mają odrobine niższy indeks glikemiczny, ale nie na tyle żeby stały się zdrowsze niż te z np mąką razową, czy inna.
UsuńMoja siostra robiła kiedyś placuszki z cukinii, ale nigdy nie zdradziła przepisu ;) ten mi się bardzo podoba, a za wędzonym łososiem przepadam, tym bardziej wypróbuję. Dziękuję za inspirację na piątkowy obiad. :D
OdpowiedzUsuńTak papka która przywiera bez oleju nie usmażysz a patelnię mam bardzo dobrą więc to nie wina patelno
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie mogę Wam polecić sprawdzić stronę https://www.fitpark.pl/oferta-silowni-zewnetrznych/seria-usb , gdzie znajdziecie ofertę nowoczesnych i najlepszych siłowni plenerowych w Polsce - FitPark. Wszystkie informacje o siłowniach oraz dostępnych urządzeniach znajdziecie na stronie.
OdpowiedzUsuń