środa, 2 września 2015

Dietetyczne placuszki z cukinii- bez mąki, smażone bez tłuszczu.







Sezon na cukinię trwa, z czego bardzo się cieszę, bo ją uwielbiam!

Czemu warto jeść cukinię?
Cukinia (inaczej zwana kabaczkiem) to warzywo niskokaloryczne (100 g cukinii to zaledwie 16 kcal) i lekkostrawne. 

W 95% składa się z wody. 
Zawiera witaminę C, błonnik, kwas foliowy, potas, magnez oraz witaminy z grupy B.
Zastosowań cukinii jest wiele- możemy zrobić z niej leczo, faszerować, dodawać świeżą do sałatek, dusić, smażyć, grillować. Ja najczęściej robię z niej placuszki. 
Wybieram małe, młode cukinie- te starsze mają już duże pestki, są twardsze i łykowate.  
Przepis jest bardzo prosty, szybki i przede wszystkim FIT!


PLACUSZKI Z CUKINII BEZ MĄKI

Do przygotowania placuszków potrzebujemy:

- cukinię (5 szt młodej/ 3 szt dużej)
- płatki owsiane( 55 g/ ok 5 łyżek stołowych)
- jajka (170 g/ 3 średnie)
- sól, pieprz

dodatkowo:
- tarkę z drobnymi oczkami
- blender/ młynek do kawy
- miskę
- łyżkę/ widelec 


     Cukinię obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 
Startą cukinię wyciskamy porządnie z wody. Wiórki cukinii powinny być w miarę suche, żeby ładnie połączyły się z pozostałymi składnikami i nie rozpadały się na patelni.
Płatki owsiane mielimy, dodajemy do odciśniętej z wody cukinii.
Dodajemy całe jajka oraz sól i pieprz i mieszamy aż do uzyskania w miarę jednolitej masy.

                   



     Nagrzewamy patelnię i nakładamy niewielkie porcje masy formując z nich placki. 
(Ja odliczam porcje po 40 g- czubata łyżka stołowa masy). 
Smażymy pod przykryciem, na małym ogniu z dwóch stron, aż się zarumienią.
Jeśli macie problem z przywieraniem placuszków do patelni, możecie przetrzeć ją przed smażeniem za pomocą ręcznika papierowego np oliwą z oliwek/ olejem kokosowym.
Z podanej ilości składników wychodzi około 18-20 placuszków (po 40 g).

     Placuszki najlepiej smakują z serkiem naturalnym (używam Bielucha light), łososiem wędzonym i koperkiem. To idealny pomysł na pełnowartościowy posiłek :)


Smacznego !











8 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie, na pewno zostawię je sobie na dzień ładowania węglami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żona jest fanką cukinii/kabaczka. . Placków w tym sezonie jeszcze nie ćwiczyliśmy. Nie bardzo widzi mi się robienie placków bez mąki. Mam wizję, że zrobi się z tego ledwie wysmażona papka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast mąki sa platki owsiane, ktore po zmieleniu swietnie ją zastepują :)

      Usuń
    2. Przecież zmielone płatki owsiane to mąka owsiana. To nic nie zmienia. Może mają odrobine niższy indeks glikemiczny, ale nie na tyle żeby stały się zdrowsze niż te z np mąką razową, czy inna.

      Usuń
  3. Moja siostra robiła kiedyś placuszki z cukinii, ale nigdy nie zdradziła przepisu ;) ten mi się bardzo podoba, a za wędzonym łososiem przepadam, tym bardziej wypróbuję. Dziękuję za inspirację na piątkowy obiad. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak papka która przywiera bez oleju nie usmażysz a patelnię mam bardzo dobrą więc to nie wina patelno

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam wszystkie osoby, które są zainteresowane tematem naszej rozmowy. Jeżeli lubicie aktywnie spędzać swój wolny czas, to polecam Wam sprawdzić ofertę siłowni zewnętrznych FItPark - https://www.fitpark.pl/oferta-silowni-zewnetrznych/seria-usb .

    OdpowiedzUsuń