środa, 28 września 2016

Fit burgery

Mielona wołowina to obowiązkowa pozycja w mojej lodówce. 
Najczęściej wybieram tą z niską zawartością tłuszczu (dostępna np. Tesco)
A jak wołowina to burgery. Oczywiście w odchudzonej wersji i to w dodatku BEZ WĘGLOWODANÓW. 
Bez wyrzutów sumienia mogą jeść je osoby na diecie South Beach (nawet na 1 fazie) oraz low carb (Wy możecie wybrać tłuste mięcho i dodatki ;) )




 FIT BURGERY

Podstawą moich fit burgerów są BUŁKI BEZ WĘGLOWODANÓW (klik)



Oprócz tego potrzebujecie:
- mielona wołowina (w zależności od tego, ile chcecie burgerów. Jeden burger= 100-150 g mięsa)
- majonez light
- ser żółty light
- pomidor
- cebula
- sałata
- wykałaczki
- sól, pieprz

Przygotowanie zaczynamy od upieczenia bułek :)
Mięso mielone wyrabiamy, dodajemy jedynie sól i pieprz do smaku. Formujemy burgery i smażymy bez dodatku tłuszczu/ grillujemy/ pieczemy (w zależności od preferencji)
W tym czasie kroimy w plasterki pomidora i cebulę w drobną kostkę.

Bułki smarujemy cienką warstwą majonezu. Bułki są płaskie, dlatego jedna bułka= jedna warstwa. Nie przekrawamy ich na pół. Na majonez sypiemy cebulę. Na bułkę układamy kolejno: sałatę, gotowe mięso, ser żółty, pomidora i przykrywamy drugą bułką :)
Jeśli przygotowujecie burgery "na potem", nie układajcie bułki bezpośrednio na pomidora- zróbcie warstwę "izolacyjną" np z sałaty- dzięki temu bułka nie namoknie :) 
Burgery możemy przekłuć również wykałaczką- nie rozpadną się podczas jedzenia :)






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz